13 September 2013

KONVOKESYEN DATANG LAGI...

‘CORAT CORET KONVOKESYEN KE 15 UPSI’… kononnya nak jadi tajuk N3 kali ni… Tapi tak jadi kot… Ubah tajuk ‘SUKA DUKA KONVO’ boleh tak? Ker jadi ‘PAHIT MANIS’? Hahaha… semua pon cam sama jer…

Tahun ni dah department lain… Galas tanggungjawab lain… Pernah jadi Emcee untuk 8 tahun nyer konvo, Penyambut Tetamu, Pegawai Pengiring, Penyusun Graduan, Protokol… lagi…dah la kot… banyak dah tu… Tahun ni jadi sayap kanan kepada Encik Pengurus Lantai…

Tahun ni juga adik2 BRIGED BHKA ramai yg grad… satu demi satu wajah tersengeh2 di layar… Walaupun saya bukan mak abah korang, tapi saya juga turut bangga… Ada yang sempat bergambar… Ada yang tak sempat… Sowi… Ada gak yang tak dapat datang… Sedih…


The best photo yang saya ada ini mengingatkan saya tentang awak berdua. Jangan salah sangka yer… mereka ni dah macam adik beradik dalam BRIGED…  Yang kiri adalah Siti Masitah atau nama manjanya saya panggil CTMas dan the skinny boy tu Mohd. Zaini atau nama ‘manja la sangat’ dia adalah KUNTUM… tak tau naper KUNTUM kan… Sorang grad hari pertama dan sorang lagi hari last… KUNTUM grad hari pertama… Dah hensem dah skang… 600 kali ganda daripada gambar tu… Hahahaha… Yang sedihnya CTMas tak dapat hadir bersama di hari terakhir coz berada jauh nun di Negeri Di Bawah Bayu… Walaupun takder figura berjubah biru tersenyum lebar di layar, saya gembira untuk CTMas coz dah grad!


Khalil dan Samantha… Semoga ada jodoh hendaknya… Khalil dah grad tahun lepas… Best Student Diploma!!! Berbunga-bunga hati saya… Tahun ni giliran Sam pulak grad… She was sooooo GORGEOUS!!! Tak sempat snap gambar… Dengarnya Khalil datang tengok buah hatinya konvo… Tapi tak jumpa saya yer… Hurmmm… siap ko!!! Hahahaha

My dear Morris and Dancy… dua2 pun bukan orang semenanjung… Lama saya tak jumpa Morris… Masa konvo baru nampak… And my cute girl Dancy… Rindunya dengan kamu… Bila lagi nak pegi jalan2 sama… Lepas ni Dancy balik Sarawak… Entah bila kan ketemu… 

Bawah ni gambar dengan Dancy masa dia turun pentas... Such a nice moment!



Dan airmata tumpah lagi bila nak berpisah dengan adik ini… Bila kenal ibunya, saya tahu kenapa dia anak yang hebat… Bila dia menjadi protege kepada Adnan Zaroei, saya tahu dia akan jadi yang terbaik… Kenali dia daripada dia di semester 2 lagi… sekarang dah nak melangkah ke alam luar sana… Semoga kamu menjadi pendidik yang hebat adikku AMIRUL RIDZUAN BIN ABDUL RAHMAN


 
 



Tetiba masa tengah belek2 gambar adik2 tadi terjumpa pulak gambar love birds ni... hehehe
OTAI BRIGED ni adalah AZRUL FAIZ SYAIRUDIN dan yang dah jadi tunangnya ni adalah my dear NUR ATIKAH ABDULLAH ZAWAWI

All the BRIGEDs... Jom serbu majlis diorang nanti yer!!!


02 August 2013

Mengomel sebelum raya



Astaghfirullah… Ya Ampun! Tak paham tol dengan mereka ini. Nak gelak pon ader… Dalam sedar atau tidak, kita adalah apa yang kita tulis dan kita adalah apa yang yang kita cakap… Jadi, saya mohon untuk mereka ‘terasa’ lah… Mohon sangat2 ni… Ish3… yang kelakar tu mereka tak sedar ker bahawa merekalah objek dan subjeknya… Hehehe… ader jugak la orang macam ni…

Kemudian apa yang mereka buat? Mereka nak kongsi kebaikan… Alhamdulillah… Tapi nampak macam bukan kongsi kerana kalau kongsi maksudnya bersama-sama, kerja sama-sama, jalan sama-sama, buat sama-sama… Yang peliknya semua tu tak berlaku… Apa yang jelas, kebaikan yang diminta kongsi itu hanya simbol yang mereka itu lebih darjatnya dari kita… 

Kawan-kawan, sebelum kita menilai sesuatu atau seseorang itu baik atau buruk, sempurna atau tidak,bayangkan diri kita berada ditempat dia, adakah kita akan ambil jalan yang serupa? Atau kita boleh menjadi yang lebih baik? … But then I realize  


 Takper lah… macam ni lah… saya maafkan awak...


 Cuma pesanan saya…





Hmm... dah abes dah bab nak mengomel... Lagi? Hah! Satu lagi ni... saya seperti gambar di bawah ni, menyusun sepuluh jari memohon maaf di atas kekhilafan saya selama ini... Maafkan saya yer...

 Lagu ni saya suka sangat ... so untuk korang semua yer...

























05 June 2013

Doa kala hujan

Lebat hujan petang ni... Hujan ni rahmat Allah... Apa nak buat ni... Nak balik... Tapi nak ke kete pun kuyup rasanya... Hmmm... berdoalah waktu hujan..."Allahumma Soyyiban Naafi'an"... lagi... Doa waktu hujan ni In Shaa Allah mustajab... Kalau macam tu jom Amiinn kan...

 


Amiinnn....

07 May 2013

Peace No War



Hari ni nyer tahap kesihatan ada sket kurang… Sakit kepala dari pagi tadi lagi… Nak sambung keje, tapi bila tengok menda2 atas meja jadi hilang mood… Kalau mood ni orang, dh lama panggil balik…haih…

Macam-macam hal dalam fb… caci maki ikut suka… cakap lebih kurang… me’lahanat’ orang tu orang ni… Cam la kita ni bagus sangat… pum pang pum pang tuduh orang tu tak adil, tuduh orang tak betol, kata orang penipu… Dah tak kira lagi yer…  Tak kurang juga yang sentap bila ader yang menegur… Ye la… Yang menegur ni pangkat adik, aper kelas adik tegur kakak kan… Ha! Yer la sangat… 

Bak kata orang... Rumah dah siap, pahat masih berbunyi... Wat per la si pahat ni bising-bising, pegi masuk balik tool box ko yer... Pahat nak komplen ker? Tak puas hati? Boleh... boleh sangat... Tapi tak payah la pegi pahat umah orang lain... Dari elok jadi tak elok ler plak... Dari simpati leh jadi benci nanti...

Eh eh… ingatkan dah diam rupanya ader lagi… Haiiiyaa… orang cam ni takleh kias-kias… kena sound direct jer kot… I am a Muslim and  you are a Muslim too… kalau macam tu fikir-fikirkanlah kata-kata di bawah ni yer…

 

Ingat tu... Jangan suka sangat membuka aib orang... Sekian N3 untuk hari ni… Peace No War… Wassalam

P.S    Ader yang sentap ker?

03 May 2013

Mood Memangkah Sudah Mari!!!!



Mood hari ni sesejuk cuaca di luar sana… dalam ofis ni lebih sejuk lagi kot… Mana tak nyer, aircond 18°C kot… hehehe… Ni la kalau orang x besa dok luaq negeri… Dapat rasa sejuk pon jadi lahhh…

Sesaknya fikiran… betol lah kata si Harith Iskander dalam Lawak Ker Der 2… Germs kalau masuk dalam otak aku skang ni memang xleh bergerak nyer… Tak bernafas kot… 

Dalam nak release rasa ni, ingat plak citer tadi… Nak citer ker? Takyah ler kot… Cuma nak ambil pengajaran… Siapa pun kita kat muka bumi ni… Atas nama apa pun, atau atas jawatan macammana pun, atau parti mana pun, tetap makhluk Allah… Sama jer level nyer… Level manusia gak, xleh upgrade jadi malaikat... Tak payah berkira nak senyum ngan saper, nak bercakap ngan saper atau nak pandang saper… Okay yer Acik? Hehehe…

Dah kol 5 stengah ni… UPSI dah lengang… Uish… Mood mengundi sudah mari!!! Berkobar-kobar semua nak memangkah tahun ni? Aku caner? Aku dah tau… Korang plak caner? Saper korang nak pangkah? Hahahaha!!! Sila rahsiakan yer… 




P.S Pesan Bos tadi... undilah yang terrrbaeekkk kalau rasa-rasa semua yang bertanding tu baik... Baik Bos!!!

30 April 2013

BAHASA



Pepagi lagi dah buat aku hangin satu badan… Kalau la Pak Aji penipu ni dok depan mata, aku telan dia idup2… Tapi puas ati gak coz dia ingat suka2 dia jer tinggi suara kat orang. Alo Pak Aji!! Mana pegi adab ko? Pada aku kalo ko berbudi tinggi, aku pun akan berbahasa.. Ni aku yang BAHASA kan ko yer!!! Hish…bikin panas betol la ini orang… Tapi bukan orang UPSI yer … Terus aku cari channel buat aduan… Dua tiga channel dah buat, last sekali nak wat repot polis.  Yer la, dah melampau tahap gaban dah… Tapi baru sedar takder kete nak g balai… Alahai… Takper la… Repotnya dah karang dah, esok pegi… Mesti buat jugak coz diaorang ni dah melampau sangat…

Astaghfirullah… Istighfar Marini… Marah itu dari syaitan… Istighfar bebanyak…

Alhamdulillah… dah petang ni, dah tak emo lagi… cuaca mendung dan sejuk, sebab tu hati cepat sejuk… Peringatan buat diri sendiri … BUDI BAHASA BUDAYA KITA…


P.S  - Pilihanraya Umum 13 lagi beberapa hari… Peringatan untuk yang menjadi calon, penyokong kepada calon dan yang mencalonkan diri… jagalah BAHASA kita… hehehe